понедељак, 20. јануар 2020.

Koji tip treninga je pravi izbor za vas?

Ukoliko ste između vežbanja kod kuće ili u teretani izabrali teretanu, ostaje vam samo da odredite koji tip treninga je pravi izbor za vas. Možete vežbati samostalno, uz  i asistenciju trenera (personalni trening), u maloj grupi (vođeni ili polupersonalni trening), ili možete izabrati neki od grupnih treninga (Spinning, Kangoo Jumps, Body Pump, Body Combat…).


pravi tip treninga za vas

Samostalni trening


Iako postoje teretane u kojima se novim članovima uz uplaćenu članarinu nudi i nekoliko početnih treninga sa trenerom, kao i pravljenje plana vežbanja, u većini teretana to ipak nije slučaj. Naravno, vi možete uvek zamoliti nekog od dežurnih trenera da vam pokaže kako se podešavaju i koriste mašine, ili da vam pomogne oko izvođenja određene vežbe, ali uz običnu članarinu ste uglavnom manje-više prepušteni sami sebi. Tako da, iako je ovo najjeftinija opcija, nije preporučljiva apsolutnim početnicima. 

Pre nego što uplatite članarinu, raspitajte se u teretani koliko su vam treneri na raspolaganju, i shodno tome potražite informacije i savete u knjigama, kao i na internetu. Danas su vam dostupni ne samo tekstovi i fotografije, već i razni video materijali, pomoću kojih ćete lakše savladati tehniku izvođenja različitih vežbi. 

Personalni trening


Personalni trening podrazumeva trening uz nadzor i asistenciju trenera, 1 na 1. Ovo je najskuplja opcija, jer pored članarine za teretanu plaćate i vreme koje trener izdvaja za vas. Neki treneri nude pogodnost prilikom plaćanja za vežbače koji dolaze u paru. 

Ukoliko se odlučite za personalne treninge, trener je tu da sasluša vaše želje, odredi vaše mogućnosti (na osnovu funkcionalne dijagnostike) i napravi plan ishrane i treninga potpuno prilagođen vama. On iz treninga u trening prati vaš napredak i sluša vaše sugestije, kako bi korigovao plan, ukoliko se za time ukaže potreba. 

Personalni trening je odlična opcija za početnike, jer ne samo da dobijate plan ishrane i treninga u potpunosti prilagođen vašim mogućnostima i potreba, već stalni nadzor profesionalca koji nadgleda svaki vaš pokret smanjuje rizik od povreda. Ovakav trening je često efikasniji, što dovodi do bržeg napretka.

Polupersonalni (vođeni) trening


Polupersonalni trening podrazumeva trening uz asistenciju trenera, ali u maloj grupi (uglavnom od 3 do 5 vežbača). Ovaj tip treninga nudi neke od prednosti personalnog treninga, ali po povoljnijoj ceni.  

Iako kod treninga u maloj grupi trener nije fokusiran samo na vas, on je tu da osmisli trening, ali i da prati vaš rad i napredak, kako bi vam pomogao da dođete do željenih rezultata. Kako bi trening lakše tekao svojim tokom, treneri često traže neko kompromisno rešenje, koje podrazumeva ili isti trening za sve vežbače ili kružni princip, gde se vežbači smenjuju na različitim stanicama. 

Polupersonalni treninzi su idealna opcija za sve one koji žele da treniraju uz nadzor trenera, ali nemaju dovoljno sredstava za individualne treninge, kao i za one koji brzo gube motivaciju. Prisustvo trenera, ali i drugih vežbača koji rade sa vama će vas motivisati ne samo da redovno dolazite na treninge, već i da se više potrudite prilikom izvođenja vežbi.

Grupni trening


Grupni treninzi podrazumevaju različite programe kao što su Spinning, Kangoo Jumps, Body Pump, Body Combat… ovi treninzi se izvode u velikim grupama, gde svi vežbači posmatraju trenera i ponavljaju njegove pokrete. Trener u tom slučaju nije u mogućnosti da isprati svakog od vežbača, pa tako ne samo da nema uvid u vaš napredak, već često ne stigne ni da ispravi sve koji nisu pravilno izveli neki od pokreta. Prednost ovih treninga je što su jeftiniji od personalnih i polupersonalnih, kao i to što vas vežbanje u grupi motiviše da se više potrudite kako bisteispratili tempo grupe.

Grupni programi su idealni za one koji na trening pre svega dolaze da bi se malo razonodili. Iako ne možete očekivati da ovakvim tipom treninga postignete takmičarsku formu, uz odgovarajući režim ishrane i posvećenost treningu, svakako ćete primetiti pozitivne promene. 


Mnoge teretane danas nude i kombinaciju teretane i različitih grupnih programa, tako da možete da izaberete odgovarajući trening spram svojih mogućnosti, ali i trenutnog raspoloženja. Personalni i polupersonalni treninzi su efikasniji i daju brže rezultate, ali ukoliko samo tražite malo razonode i društvo, kao i poboljšanje trenutne fizičke forme i kondicije, grupni treninzi su pravi izbor za vas. Najvažnije od svega je ipak da sebi priuštite neki vid fizičke aktivnosti koji će pozitivno uticati ne samo na vaše telo, već i na vaš um.


Нема коментара:

Постави коментар