петак, 10. јануар 2020.

7 saveta koji će vam pomoći da unesete dovoljno vode

Koliko vode je "dovoljno vode"?


Većina nas se sigurno još sa časova biologije u osnovnoj školi seća da čak ⅔ ljudskog organizma čini voda, kao i da čovek bez hrane može da izdrži nedeljama, a bez vode svega par dana. Ali koliko nas može da se pohvali da tokom dana unese dovoljno vode u svoj organizam? Da li uopšte znate koliko vode je “dovoljno vode”?

Nema svačiji organizam iste potrebe, tako da količina tečnosti koju je neophodno uneti u toku dana zavisi od više različitih faktora kao što su pol, uzrast, vsina i težina, opšte zdravstveno stanje, fizička aktivnost u toku dana, ali i podneblje i klimatski uslovi u kojima se nalazimo.Međutim, iako je teško precizno proceniti, i ima više teorija o tome koliko vode je “dovoljno vode”, postoji par pravila koja bi vam mogla pomoći.

Najpoznatije od njih je pravilo “8x8”, koje podrazumeva da je u toku dana neophodno da popijete 8 čaša od 8 tečnih unci, što je oko 2 litre vode (1 tečna unca je 29,57 ili 28,41 mililitara).

Drugo pravilo kaže da je za svaku funtu vaše telesne težine (1 funta je 0,45 kilograma) neophodno da popijete između pola i jedne tečne unce. Ovo bi značilo da osoba od 60 kilograma treba u toku dana da popije između 2 i 4 litre vode, u zavisnosti od individualnih potreba organizma (osobama koje žive u hladnijim klimatskim uslovima i nemaju mnogo fizičke aktivnosti u toku dana biće potrebno manje, dok će osobama koje žive u toplijim klimatskim uslovima i imaju povećanu fizičku aktivnost biti potrebno više).

Prema trećoj formuli, ako imate do 30 godina, svoju težinu u kilogramima pomnožite sa 40, ako imate između 30 i 55, pomnožite sa 35, a ako ste stariji od 55, pomnožite sa 30, i dobijeni broj podelite sa 226,4. Broj koji dobijete je broj čaša vode koje je potrebno da popijete u toku dana.

Kojomgod od ovih formula da se vodite, neophodno je da vodite računa o dovoljnom unosu tečnosti, jer simptome nedovoljnog unosa nećete odmah primetiti. Suva usta i koža, suva kosa, izražen celulit, tamna mokraća… samo su neki od simptoma, i oni se javljaju nakon nedovoljnog unosa tečnosti tokom dužeg perioda. Važno je napomenuti i da dnevni unos tečnosti nije isto što i dnevni unos vode, jer tečnost dobijamo i iz hrane koju konzumiramo, kao i iz različitih napitaka koje popijemo u toku dana.

Sada kada ste otprilike stekli sliku o tome koliko vode vam je potrebno, u ovom tekstu ću sa vama podeliti 7 saveta koji će vam pomoći da unesete dovoljno vode 😀

1. Pratite koliko vode unosite u toku dana


Ukoliko niste sigurni koliko (malo) vode unosite u toku dana, počnite da pratite. Ovo možete raditi na dva načina. Jedan način podrazumeva praćenje količine unete vode, a drugi količine vode koju tek treba da unesete.

Za prvi način su vam dovoljni papir i olovka, a možete skinuti i neku od aplikacija za praćenje unosa vode. Svaki put kada popijete vodu, zapišite koliko ste vode popili. Ukoliko želite da detaljnije analizirate ovu svoju naviku, pored količine unete vode, zapisujte i vreme u koje ste je popili kao i koja aktivnost je povezana sa njom. Recimo, kao dete, ja sam pila vodu svaki put kad uđem u kupatilo 😀

Za drugi način će vam biti potrebna flaša (ili flaše) sa vodom. Naspite potrebnu količinu vode u flašu, i na flaši obeležite mililitražu. Možete dodati i vreme do kada bi bilo poželjno da popijete određenu količinu vode. Ovo je posebno pogodno ukoliko imate mogućnost da tu flašu držite uz sebe.

2. Pretvorite pijenje vode u igru ili takmičenje


Ukoliko se takmičite sami sa sobom, zadajte sebi ciljeve (recimo, pomenutih 8 čaša vode na dan) i nagradite sebe kada dođete do cilja. Imaćete dodatanu motivaciju i biće vam žao da zbog jedne ili dve čaše vode propustite priliku za nagradu. Biće vam još zanimljivije ako uspete da ubedite kolege ili ostale ukućane da vam se pridruže.

3. Ubacite pijenje vode u svoju rutinu


Ubacite pijenje vode u svoju rutinu tako što ćete ga povezati sa nekom drugom navikom koja je već deo vaše rutine. Popijte čašu ili dve čim se probudite (ukoliko vam ne smeta, možete i pred spavanje), dok čekate da vam se skuva kafa, pre nego što počnete da perete sudove, kada odete u kupatilo da operete ruke ili kada prođete pored filtera za vodu...

4. Držite čašu u kupatilu ili kuhinji


Ovo je verovatno jedan od najjednostavnijih saveta, a u mom slučaju i najefikasniji. Već sam pomenula da sam kao mlađa imala naviku da popijem malo vode svaki put kad uđem u kupatilo. Međutim, kasnije se ta navika polako izgubila, i vremenom sam došla do toga da u toku dana jedva popijem čašu ili dve vode… sasvim slučajno sam negde čula ovaj savet i dosta mi je pomogao, jer me čaša na umivaoniku odmah podseti da popijem bar malo vode.

5. Držite flaše sa vodom na nekoliko različitih mesta


Više puta mi se desilo da izađem iz kuće bez svoje staklene flaše za vodu, pa mi onda u gradu bude žao da kupujem plastičnu flašu za jednokratnu upotrebu, jer će ona posle stotinama godina trunuti u prirodi… kako mi se to više ne bi dešavalo, sada držim jednu flašu u torbi za grad i jednu u torbi za trening. Ja ne vozim, a posao obavljam od kuće, ali vi možete ostaviti i jednu flašu u autu, kao i još jednu na radnom mestu. Iako se možda čini kao mnogo flaša na sve strane, njihov broj je ipak mnogo manji nego broj plastičnih flaša u prirodi.

6. Redovno dopunjavajte svoju čašu sa vodom


Zvuči jednostavno i očigledno, ali koliko puta vam se desilo da ste popili svu vodu iz čaše i da je ostala tako prazna narednih nekoliko sati samo zato što niste odmah ustali da je dopunite? Sigurno ste do sada čuli za pravilo “2 minuta” - ako vam je za nešto potrebno manje od 2 minuta, uradite to odmah. Naravno, bilo bi još bolje kada ne biste ni dozvolili da se čaša isprazni do kraja, ali bi vam u tom slučaju bila potrebna neka veća čaša 😀

7. Dodajte ukus vašoj vodi


Iako ja lično nisam ljubitelj ovakvih kombinacija (osim eventualno vode sa limunom), mnogo je onih kojima voda više prija kada je malo “začine”. U vašu flašu sa vodom možete dodati razne trave, poput nane, bosiljka, lavande… kao i sveže voće (limun, narandžu, kivi, jagode, grejfrut…), ali i povrće (krastavac ili celer, recimo). Da li već imate neku svoju kombinaciju?


Nadam se da su vam ovi saveti bar malo pomogli da u toku dana unesete dovoljno vode u svoj organizam. Da li biste dodali neki savet na ovu listu? Pišite nam u komentarima koji su to vaši trikovi kojima osiguravate optimalan dnevni unos vode, kao i da li želite da u nekom od narednih tekstova više pažnje posvetimo značaju vode za ljudski organizam 😀

Нема коментара:

Постави коментар