среда, 8. јануар 2020.

Koji su to najčešći izgovori i kako im se možemo suprotstaviti?

Ono što odmah mogu da vam kažem je da ovaj, kao ni naredni tekstovi na mom blogu, neće biti od onih “ko hoće - nađe način, ko neće - nađe izgovor” i “sve se može, kad se hoće”. Možda nekoga od vas ove rečenice stvarno i motivišu, ali na mene često imaju suprotan efekat. Kada pročitam tako nešto, osetim se kao da sam jedino ja nesposobna da se organizujem, jer ne postižem da uradim sve ono što želim, i kao da me niko ne razume, jer ove “motivacione” rečenice često impliciraju da čim nešto ne uspevam da uradim, ja to ni ne želim dovoljno jako.



Kao zaposlena majka troje male dece, vrlo dobro znam da dan nekad jednostavno ne traje dovoljno dugo i razumem kako je to kada nemaš dovoljno kvalitetnog slobodnog vremena, ali ni snage i volje za sve ono što želiš. Svi smo mi nekada bili na početku, i većina nas je verovatno imala iste ove misli koje vi sada imate. Ja sam se toliko šetala oko teretane, dok nisam skupila hrabrost da uđem, da se trener odmah setio da me je već video ispred :) ono što je važno je da ove “izgovore” posmatrate kao “izazove”. I dok je izgovor samo opravdanje (koje nam je najpre potrebno pred nama samima), izazov je ono što nas podstiče da testiramo svoju fizičku snagu, kao i snagu volje.

Pa, da vidimo koji su to najčešći izazovi sa kojima se početnici susreću i kako im se možemo suprotstaviti 😀

1. “Ne znam odakle da počnem!”


Ukoliko do sada niste trenirali ili vodili računa o ishrani, količina različitih informacija sa kojom ste se odjednom suočili sigurno deluje zastrašujuće i zbunjujuće. Trudite se da što više čitate i istražujete, jer što više informacija imate, biće vam lakše da donesete odluku da li je nešto za vas ili ne. Nije retkost ni da se najveći svetski stručnjaci ne slažu oko nekih teorija, tako da niko ni od vas ne očekuje da odmah znate sve.   

Kada je u pitanju ishrana, počnite sa malim promenama. Ne samo što ćete lakše usvojiti promene ako ih uvodite postepeno i date sebi dovoljno vremena, već ćete i što više budete čitali i isprobavali, lakše shvatiti šta je to što vam odgovara i donosi najbolje rezultate.

Za one kojima finansijske mogućnosti to dozvoljavaju, verovatno je najbolje da plate personalnog trenera koji će im ne samo kreirati individualni plan ishrane i treninga, prilagođen njihovim mogućnostima i željama, već i voditi računa o pravilnom izvođenju vežbi tokom treninga. Jeftinija opcija su polu-personalni treninzi (gde jedan trener u isto vreme trenira par klijenata), kao i razni grupni treninzi, gde cela grupa ima isti trening. Proverite i da li neka od teretana koje vam odgovaraju nudi neke pogodnosti za početnike. Većina teretana ima besplatan probni trening, dok neke nude i prvih par treninga uz asistenciju trenera. 

Plan ishrane i treninga možete kupiti i “online”, ali u tom slučaju nećete pored sebe imati nikoga ko bi vam ispravio tehniku izvođenja vežbe, ukoliko nešto ne radite dobro. Objašnjenja izvođenja vežbi, kao i razne savete takođe možete da nađete i na raznim “YouTube” kanalima ili u aplikacijama za vaš mobilni telefon. A primetićete i da neke osnovne smernice imate i na samim mašinama.

2. “Nemam para!”


Mesečna članarina za teretanu, nove patike, nova trenerka, kao i razne egzotične namirnice… sve to košta, ali, da li vam je baš sve to potrebno? 

Raspitajte se da li teretana u koju planirate da idete nudi neke pogodnosti prilikom plaćanja članarine. Pored popusta koji se dobija ako odjednom uplatite više mesečnih članarina, mnoge teretane nude popust i za određenu grupu (studente, penzionere, žene…), kao i popust za treniranje u određenom terminu. Razmislite i o korišćenju FitPass kartice sa kojom možete pristupiti bilo kojem od preko 600 objekata iz njihovog sistema. Ukoliko vam ništa od ovoga trenutno ne odgovara, treniranje napolju ili kod kuće je besplatno.

Ukoliko se odlučite za treniranje napolju ili kod kuće, možete trenirati i sa sopstvenom težinom. U početku je svakako najbitnije da se posvetite pravilnom izvođenju vežbi, kao i poboljšanju kondicije. Ako ipak želite da nabavite nešto od opreme za treniranje, razmislite o tome šta vam je zaista neophodno, kao i šta biste mogli da pozajmite ili kupite polovno. Nešto možete i sami da napravite. Napunite staru košarkašku loptu, par flaša ili neki plastični balon peskom, i eto medicinke, bučica i ketlbela. 

Kada je u pitanju odeća za trening, danas imamo veliki izbor sportske odeće, izrađene pomoću posebnih tehnologija koje omogućavaju koži da diše. Suprotno pamuku, koji upija znoj, ova odeća propušta vazduh i vlagu, tako da vam koža tokom treninga ostaje suva i ne dolazi do preteranog pregrevanja. Međutim, iako su prednosti posebne odeće izrađene specijalno za trening brojne, za trening lakšeg intenziteta će poslužiti i obična pamučna majica i trenerka, šorts, ili helanke. Ono što je bitno je da je ova odeća čista, prijatna i komotna (ali ne previše komotna, kako vas ne bi ometala tokom izvođenja određenih vežbi). Za žene je mnogo važnija kupovina kvalitetnog sportskog grudnjaka koji pruža odgovarajuću podršku. 

Sve što važi za odeću, važi i za obuću. Patike posebno izrađene za trčanje ili trening visokog intenziteta imaju brojne prednosti, ali je za početak najbitnije da je vaša obuća čista i udobna. Neodgovarajuća obuća, sa izlizanim ili tankim đonom, ne samo da vas ometa tokom treninga, već povećava i rizik od povrede. 

Što se tiče ishrane i kupovine namirnica, nemojte se odmah zaletati sa kupovinom svih onih egzotičnih namirnica o kojima ste čitali, ali još niste imali prilike da ih probate. Umesto toga, razmislite o tome koje su to namirnice koje inače kupujete. Koje namirnice ćete izbaciti iz svoje ishrane, a koje ćete zadržati? Ono što je takođe važno je i način pripreme namirnica. Umesto da pohujete i pržite u dubokom ulju, pokušajte da više toga barite i dinstate. Polako uvodite promene u svoj način ishrane, i primetićete da nije ni tako strašno, a ni tako skupo, kako ste u početku možda mislili.

3. “Nemam vremena/energije!”


Možda ste primetili da sam na početku ovog teksta umesto “nemam vremena” upotrebila frazu “nemam dovoljno kvalitetnog slobodnog vremena”. Ovo je fraza koju često koristim, jer kada kažem da nemam vremena, ljudi odmah počnu da mi broje minute i sate provedene na društvenim mrežama, ili da mi savetuju da ustanem ranije i legnem kasnije. A prava istina je da sam na društvenim mrežama uglavnom dok radim nešto drugo, i da ne smem ni da napišem koliko rano već ustajem i koliko kasno ležem.

Ukoliko imate mogućnosti, pokušajte da trening odradite odmah ujutru. Tako nećete imati vremena da sami sebe odgovorite od treninga, i imaćete mnogo više energije za ostale obaveze tokom dana. Meni ovo, nažalost, trenutno nikako odgovara, tako da ja treniram kasno uveče, kada deca zaspu. Trening najčešće odradim kod kuće, jer nemam uvek vremena za put do teretane i nazad, ali kada idem u teretanu, idem u onu koja radi 00-24. 

Danas možete pronaći različite planove treninga koji ne oduzimaju previše vremena. Iako ovakvom vrstom treninga možda nećete postići vrhunske rezultate, rezultati će sigurno biti zadovoljavajući. Zapamtite da je bilo kakva aktivnost bolja nego nikakva, a ovi treninzi su idealni kada stvarno nemate vremena ili ne želite da izgubite ritam treniranja.

4. “Imam previše godina!”


Nikada niste previše stari za promenu životnih navika na bolje. Mnoge teretane nude poseban popust na članarinu za starije članove, pa proverite da li neka od teretana u vašoj okolini ima ovu pogodnost. Odradite sve neophodne zdravstvene preglede pre početka treninga i bilo kakve restriktivne dijete, i uvek budite svesni svojih mogućnosti, kao i ograničenja. 

5. “Nemam društvo!”


Da li ste uopšte pitali ljude iz vašeg okruženja da li bi išli sa vama? Ili da li vi možete sa njima, jer sigurno znate bar jednu osobu koja trenira. Kao što vi želite društvo za trening, tako možda žele i oni, ali se ustručavaju da vas pitaju. 

Međutim, važno je da se zapitate i da li vam je društvo za trening stvarno neophodno. Koliko god da na prvi pogled deluje privlačno imati nekoga sa kime ćemo odraditi trening i razmeniti koju reč u pauzi između serija, toliko to može da bude i kontraproduktivno. Šta će se desiti ukoliko vaš partner za trening danas ne može/ne želi da dođe? Da li ćete svejedno otići do teretane, ili ćete i vi ostati kod kuće?

Vaše je samo da krenete, a vremenom ćete upoznati ne samo osoblje teretane, već i ostale vežbače (posebno ako vam je dnevni ritam obaveza takav da u teretanu uglavnom dolazite u isto vreme, pa samim tim srećete pretežno iste ljude). Ukoliko vam je samo potreban neko ko će vas podržavati kada naiđe loš period i sa kime možete da razmenjujete recepte i savete, ljude slične sebi možete pronaći i na društvenim mrežama.

6. “Sramota me je!”


Ukoliko nikada niste bili u teretani, verovatno zamišljate da je unutra kao na nekom takmičenju u fitnesu i bodibildingu. Mislite da su unutra samo iskusni vežbači, sa savršenom tehnikom izvođenja vežbi i u perfektnoj formi. Međutim, istina je drugačija. Da, naravno da u teretani ima i onih koji se takmiče i onih koji izgledaju kao da se takmiče, ali ima i rekreativaca. I mnogi od tih rekreativaca su upravo početnici, baš kao i vi. I svi oni dolaze u teretanu da bi trenirali, a ne da gledaju ko ima koliko kilograma viška, ko je šta obukao, i ko šta radi u pauzama između serija. Ako neko i bude gledao šta i kako radite, možete samo da imate korist od toga, jer će vam eventualno ispraviti tehniku izvođenja vežbe i dati neki koristan savet. Ukoliko, ipak, još uvek ne možete da prevaziđete ovaj osećaj sramote, ne očajavajte, jer ima rešenja i za to 😀 

Danas bar ne morate uopšte ni da idete u teretanu. Odgovarajuće treninge možete pronaći i na "YouTube" kanalima, ali i dobiti (kupiti) od sertifikovanih trenera. Mnogi od njih u svojoj ponudi imaju i “online” treninge, tako da možete da trenirate i u svom domu, sa ili bez dodatne opreme. 

Ukoliko ipak želite da idete u teretanu, a finansije vam nisu problem, najbolje bi bilo da platite personalnog trenera. Za one kojima su personalni treninzi ipak van budžeta, tu su polupersonalni, kao i razni grupni treninzi. Mnoge teretane nude i besplatan probni trening, kao i asistenciju trenera tokom prvih nekoliko treninga. Ali čak i ukoliko asistencija trenera nije navedena u ponudi teretane koju ste izabrali, nemojte da vas bude sramota da prilikom vaše prve posete zamolite nekog od trenera da vam pokaže gde se šta od opreme nalazi, kao i čemu koja mašina služi, kako se podešava, i kako se koristi. Sve ovo, od objašnjenja izvođenja vežbi, preko raznih saveta, pa do kompletnih programa treninga, takođe možete da nađete i na raznim “YouTube” kanalima. 

7. “Ne volim ništa od “zdrave” hrane!”


Da li ste baš sasvim sigurni u ovo? Prosto je nemoguće da ne volite baš ništa 😀 i, iako je sasvim u redu da neke namirnice ne volite i ne jedete (recimo, ja ne jedem nikakvu papriku, ni u kakvoj kombinaciji), možda samo još niste pronašli odgovarajući recept ili način pripreme. “Zdrava” hrana nisu samo bareno pileće belo meso, pirinač i ovsene pahuljice pripremljene sa vodom. Uz malo začina, odgovarajuće ulje i pravu kombinaciju povrća, pileće belo meso možete pretvoriti u ukusan i hranljiv obrok. A koliko je tek toga što možete jesti za doručak umesto ovsene kaše pripremljene bez ikakvih dodataka… danas vam je bar dostupan veliki broj recepata i namirnica, tako da ćete sigurno  naći nešto što će vam odgovarati. 


Koji je vaš “izgovor”? Da li biste nešto dodali na ovu listu? Pišite nam u komentarima koji su to problemi sa kojima se vi trenutno suočavamo, a mi ćemo sve ove, kao i mnoge druge teme, kasnije detaljnije obraditi u nekim od narednih tekstova 😀



Нема коментара:

Постави коментар